IIBA POA Certificate

A circle with white text and orange and purple text

Product Ownership Analysis

Защо избра CPOA на IIBA?

Избрах CPOA за сертификат, тъй като обединява знания за ролята на бизнес анализатора и продукт оунър ролята. Във все повече компании от ИТ сферата се наблюдава използване на Скръм и Канбан методолигии, където ролята на Продукт оунър е от ключово значение. Ръководството за продукт оунършип анализ издадено от Института по Бизнес Анализ се задълбочава в ключови практики и техники, които да помогнат за успеха на нови продукти, които биват създавани.

Занимавам се с Бизнес анализ в ИТ сферата повече от 9 години вече и за мен е важно да съм винаги в крак с новите технологии, техники и методологии – това също беше част от причината да взема CPOA. Друго предимство е, че сертификатът няма нужда от подновяване, както и няма срок на валидност – веднъж взет важи за цял живот.

Как се подготви за изпита и колко време ти отне подготовката?

За изпита се подготвих основно от документа, до който се получава достъп като член или при записване за изпит – Guide to Product ownership. Той е доста изчерпателен и има над 25 техники, които се изследват обстойно, с обяснения как се прилагат на практика. 

Отне ми около 2 седмици да се подготвя(по 2 часа на ден), но разчитах и на доста предишен опит в Бизнес анализ сферата.

Какви са ползите от получаването на CPOA?

Все повече компании изискват и подхождат с доверие към професионалисти с доказан опит и сертификат в сферата. Смятам че техниките, които се научават от подготовката са приложими ежедневно в работата на бизнес анализатора/продукт оунъра и с тях той може по-добре да управлява своите стейкхолдъри, да води по-успешни уъркшопи, да е по-добър в това да създава нови продукти и продуктови функционалности и да е по-успешен в работата си.

Какво би препоръчал на хората, които желая да се сертифицират?

 • Започвайте веднага и отделете достатъчно време за подготовка, тъй като има много примери и кейс-стъдита, които са страшно полезни и трябва да се разгледат добре
 • Намерете възможно най много примерни въпроси, където да упражнявате наученото – въпросите не са същите на изпита, но колкото повече минавате, толкова по-добри ставате
 • Намерете си ментор, който е минал сертификата и ще ви даде насоки или някой, с който да се готвите заедно
 • Да се подготвят предварително за самия ден на изпита, като разучат добре какво представлява – изпитът е онлайн с наблюдаващ, който само ви пише по чат но трябва да се постоянно с включена камера през цялото време. Нямате право да си отваряте други прозорци на компютъра и да търсите информация по време на изпита. Трябва да покажете на наблюдаващия стаята, в която се намирате да се увери че няма друг човек или средства за преписване/помощ по време на изпита. 
 • Да обърнат внимание на подготовката за изпита, тъй като при стартирането трябва да се мине през проверка и трябва да се изключат всички приложения за чат или социални мрежи, също така бъдете на място с добра интернет връзка и бъдете 15 минути по-рано за часа на изпита, тйъ като трябва да се мине проверката.
 • Веднага след изпита получавате потвърждение дали сте го минали узпешно или не
 • Запознайте се с формата на изпита – 90 минути за 60 въпроса, всеки с по само един възможен верен отговор

Линк към страницата на сертификата в сайта на IIBA

Цена за членове и стандартна цена

 • $250 за членове (при абонамент от 89 долара на година) 
 • $400 стандартна цена

Материали, до които членовете на IIBA имат достъп

 • Guide on product ownership analysis 
 • BABOK® Guide

Учебни центрове/курсове одобрени от IIBA за подготовка за определения сертификат

sa.png
От Стоян Атанасов winkyes