Alexander Popov

ap.png

Александър Попов

19.04.2023

1. Представете ни се

Казвам се Александър Попов и работя като Бизнес Анализатор в DataArt. Завършил съм бакалавър “Бизнес Администрация” и магистратура “Иновации и Предприемачество”. През свободното си време обичам да чета книги (най-вече свързани с работа или инвестиции), да се разхождам в планината и да карам картинг. Много харесвам футбол, формула 1, тенис и общо взето почти всички спортове.

2.    Как се случи така, че стана бизнес анализатор?

По време на моето образование се запознах с това какво прави един бизнес анализатор и това колко е важна ролята му във всяка компания. Допадна ми и започнах да чета повече за професията и какви умения трябва да притежава всеки бизнес анализатор. След като завърших образованието си, работих в две стартъп компании и успях да натрупам опит макар и не толкова голям. Този опит ми помогна да придобия повече увереност в себе си и започнах да търся работата, която исках. И така вече над 3 години на въпроса “Какво работиш?”, отговарям “Бизнес анализатор”.

3.    От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?

Има много полезни книги и курсове, които дават солидна основа за началото на кариера като бизнес анализатор, но нещото, което ми помогна най-много, е работата с моя ментор. Според мен е много полезно, когато има човек, който може да ти даде практически съвети и да ти покаже как нещата работят на практика - по-различно е от книгите. Затова, моят съвет за хората, които тепърва навлизат в сферата на бизнес анализа, е да потърсят ментор.

4.    Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?

Според мен, за да бъде добър един бизнес анализатор, на първо място, трябва да бъде добър в комуникацията с околните. Работата ни включва комуникация под различна форма с хора на различни позиции и различни нива. Затова добрият бизнес анализатор трябва да умее да представя информацията по най-лесния за разбиране начин според човека, за когото е предназначена тя.

Друго много важно нещо според мен, е умението на бизнес анализатора да помага на околните във вземането на решения. Добрият бизнес анализатор дефинира всички решения, които трябва да бъдат взети, знае кой ще вземе решенията и каква информация е необходима на човека или групата от хора, които трябва вземат решение.

И не на последно място, за да бъде добър един бизнес анализатор, той трябва да бъде много добре организиран. Това включва добра организация на собствените задължения, на изискванията и нуждите на клиентите, както и да помага в организирането на работата на целия екип.

5.    Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?

Отборен играч, отдаден, емпатичен.

6.    Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот

Мисля, че се научих да планирам по-добре нещата, които правя. Един много прост пример, който мога да дам е свързан с готвенето. Когато започвам да готвя, премислям последователността на нещата, които трябва да направя и се опитвам да ги подредя така че готвенето да ми отнеме най-кратко време. Друго нещо, което научих в работата си е, че трябва много да внимаваш как задаваш въпросите си и към кого. Мисля, че това е нещо, което успях да усъвършенствам във времето и също така прилагам в личния си живот.

7.    Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?

Подкаст, който бих препоръчал е “Agile Mentors Podcast” и също “Mastering Business Analysis”. Любимата ми книга свързана с бизнес анализа е “Software Requirements” by Karl Wiegers & Joy Beatty. Друга книга, която много харесвам е “Discover to Deliver” by Ellen Gottesdiener & Mary Gorman. Редовно следя блога “BA Times”, в който много професионалисти от цял свят пишат по различни теми и разказват за своя опит, което намирам за доста полезно.

8.    Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?

Засега само Бизнес анализатор.