Ivelina Toshkova

ivelina_mentormate.jpg

Ивелина Тошкова

5.05.2023

1. Представете ни се

Казвам се Ивелина - Senior BA, част от екипа на MentorMate вече почти 3 г. В сферата на IT съм вече 8 години, изпълнени с много предизвикателства и успешни моменти. В свободното време се занимавам с фотография, пътувам и чета. Също така съм голям кафе и гейминг ентусиаст.

2.    Как се случи така, че стана бизнес анализатор?

БА ролята ме откри, а не обратното. В първите години на професионалното ми развитие в IT индустрията бях нещо като бизнес анализатор, но по онова време не знаех, че съществува тази роля, а и моята позиция не беше дефинирана и наречена "Бизнес анализатор". Впоследствие мой бивш колега ми сподели, че е започнал като Бизнес анализатор и на мен ми стана интересно до каква степен моите умения покриват тази роля. Оказа се, че това, което правех до този момент покриваше много от отговорностите на бизнес анализатора и така реших, че всъщност това е ролята, с която искам да продължа.

3.    От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?

Бъдете адаптивни и гъвкави. Понякога се налага да носим няколко шапки. Това включва отговорности, които не са типични за BA ролята, което от своя страни ни развива като специалисти.

4.    Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?

Активно слушане, комуникационни умения на много високо ниво и щипка технически познания.

5.    Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?

Перфектният стейкхолдър умее да предава информация по ясен и точен начин. Инвестира време и усилия, за да задоволи нуждите на проекта.

6.    Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот

Активното слушане - това е универсално умение.

7.    Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?

Атомни навици на Джеймс Клиър. Авторът предоставя информация в много ясен и сбит вид как да изграждаме полезни навици и как да разбиваме вредните такива. Благодарение на тази книга успях да въведа много полезни навици в работата си, но също така и извън нея. Ще споделя и любим цитат от книгата - "Every action you take is a vote for the person you wish to become."

8.    Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?

Често се случва бизнес анализаторът да поема част от отговорностите на Product Owner/Manager ролите. С времето и практиката е напълно нормално везните да се накланят към желание за промяна в кариерния път, особено, ако установим, че се чувстваме по-комфортно, в която и да е от тези роли. 

Ролята на бизнес анализатора ще започне да се признава все повече и ще стане неизменна част от процесите на много компании. До ден днешен все още не е особено ясно на много специалисти с какво допринасяме към успеха на екипа и проекта, но това ще се промени в близкото бъдеще.