Hristo Nikolov

hristonikolov.png

Христо Николов

14.02.2024

1. Представете ни се
Христо Николов, работя като Бизнес Анализатор с придобит опит в застраховането, банките и финансовия сектор, като цяло. В момента се занимавам с нещо, което на кратко най-близо звучи като ‚изграждане на Payment Gateway‘.

Ежедневно, играя скоростен шах, практикувам йога и също така обичам да карам ски и сноуборд с 9-годишния ми син, или пък колелета през лятото.

2. Как се случи така, че стана бизнес анализатор?
След обучението си в ТУЕС и ТУ-София започнах работа в един отдел за „Software development“ в една банка, където наравно с програмирането се провеждаха и разговори с фирми относно „желанията на банката“.

Така, още преди да ми е изтекъл половината от изпитателния срок, се озовах с 300 листа задание. След това, по някое време реших да запиша магистратура в СУ и един от курсовете, които записах като свободно избираема дисциплина,  беше „Бизнес анализ“, където получих „Ахааа – ефекта“ за това как стават нещата в самия бизнес анализ. 

3. От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?
Добър въпрос. Каквото и да са съветите, не знам дали ще са изчерпателни. Но може би, бих казал, че работата с данни е важно нещо и обикновено на курсовете, които провеждам по „База данни“ много често идваха хора, които както разбирах в последствие изпълняват „БА“- роли и бързо осъзнават, че им трябват тези умения, за да си извлекат данните за своите анализи. Също бих казал – от теория „глава не боли“.

4. Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?
Този въпрос сме го дискутирали не веднъж и изглежда поне основните нужни качества са добра комуникация и познаване на областта, в която се работи. Но от опита ми с хора съм забелязал, че трябва да си технически грамотен и да имаш желание да развиваш това, което работиш.

5. Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?
Мечтая си за:

1.     Един – честo са повече от един, и затова да е само един и да не си променя курса постоянно.
2.     Адаптивен – в днешния, променящ се свят да може да е винаги „на повърхността“.
3.     Комуникативен – да може да предава темите, които са важни относно процеса на работа.

6. Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот?
Може би това, което веднага се сещам – различни начини за визуализиране на решенията. Иначе най-вероятно почти всички.

7. Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?

Ето един - Expert Training and Consulting in Product Management.

Също препоръчвам блога на Роман Пичлър защото ми допада визията за продуктовата стратегия

8. Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?
Те си вървят „ръка за ръка“ са си заедно в различно съотношение по различно време. Пример: когато единият е в отпуск, то се случва да го заместваш изцяло.

9. Каква е твоята прогноза за професията на бизнес анализатора в следващите 5 години?
Наблюденията са ми, че бизнес анализаторите напоследък имат все повече роли преплитащи се с Product Owner, Project Manager, Scrum Master и други. Често не-"джуниър" позициите поемат и други близки задачи.

Също с развитието на ИИ анализът ще се осланя повече на него и ще остане място на взимане повече решения свързани с разни процеси и тяхното управление.