Yovka Stamenova

photo_yovka.jpg

Йовка Стаменова

20.10.2023

1. Представете ни се
Казвам се Йовка Стаменова. Повече от 20 години съм част от екипа на ДАВИД Холдинг. Работата ми е свързана с дейности по проектиране, разработка, внедряване и поддръжка на софтуер. Освен с разработката на информационни системи, в ДАВИД Холдинг се занимавам и със системите за управление по три ISO стандарта.

В личен план обичам да пътувам и винаги да имам план за предстоящо пътуване до красиво място с любими хора. Много обичам да чета, поддържам голяма библиотека в моя Kindle, който винаги пътува с мен. Също така обичам хубавите сериали и филми.

2. Как се случи така, че стана бизнес анализатор?
Когато реално започнах да изпълнявам функциите на бизнес анализатор, все още не бях чувала това определение. Тогава, през 2005 година, започнахме локализация за България и внедряване на ERP системата 1C:Enterprise. Още при първите внедрявания установихме, че се изисква задълбочено запознаване с процесите на клиента, евентуална реорганизация на тези процеси и промяна на системата, така че тя да ги имплементира оптимално. И всъщност се получи така, че доста години участвах активно като бизнес анализатор, просто не знаех, че така се нарича моята роля.

През 2015 година моят пряк ръководител Стойчо Недев беше научил за IIBA и сертификациите за бизнес анализатори и предложи да участвам в такова обучение и при възможност да се сертифицирам. Разбрах, че много от нещата, които правех на практика са правилни, но и че има още много, които бих могла да правя и да подобрявам. Чрез нюзлетърите и уебинарите на IIBA продължавам да се уча. Няколко години след CBAP сертификацията, като естествено продължение, преминах обучения за enterprise architect и изкарах TOGAF 9 сертификат.

3. От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?
Смятам, че обученията от доказани лектори са много добра теоретична основа. В реалната работа е много важно ако може да разчита на ментор с добра квалификация и опит.

Сертификацията, извън притежаването на самия сертификат, изисква много сериозно ниво на подготовка и сериозни усилия за поддържане, което според мен е гаранция за професионалните възможности и би отворило много врати, затова също би било добра инвестиция на време, усилия и средства.

4. Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?
Да слуша с разбиране, да умее да вниква в детайлите без да губи представа за голямата картина и да комуникира правилно/подходящо.

5. Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?
Знаещ какво иска, мислещ, готов да чуе и обсъжда и други мнения и идеи.

6. Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот?
Умея да слушам внимателно и да проявявам емпатия.

7. Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?

И разбира се уебинарите на IIBA, темите са разнообразни и всеки може да намери полезни за него.  

Извън темата бизнес анализ, много харесвам подкастите:

8. Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?
Ролята на бизнес анализатор ми допада много, защото по-лесно, по-бързо и по-пряко виждам резултата от работата си. Харесва ми как от неясно намерение стигаме да конкретните клиентски изисквания. Като продуктов мениджър пък ми харесва екипната работа и процеса на развитие на продукта. Така че по-скоро предпочитам да съчетавам различните роли, отколкото да избера една от тях.