Stoyan Garvanov

sg.jpg

Стоян Гарванов

18.03.2024

1. Представете ни се

Здравейте! Казвам се Стоян Гарванов, родом от Пловдив, и се занимавам със софтуерен Бизнес Анализ от около 4-5 години. Опитът ми до момента варира от корпоративни до start up среди и е бил предимно в сферата на финансови разработки с малки изключения.

В свободното си време се старая да съм активен, като обичам да съм навън със семейство и приятели, да пия бира в Капана, да тренирам БЖЖ или да съм в планината.

2. Как се случи така, че стана бизнес анализатор?

През 2018г. карах магистратура в Ирландия със специалност Business Data Analytics. Като част от програмата, имах и Business Analysis предмети, чиито учебно съдържание беше базирано на BABOK. Там имах възможността да участвам в съвместна курсова работа, където трябваше да прилагаме различни техники и подходи от BABOK за въображаема компания. Оттам тръгна и интересът ми към тази специалност и реших да следвам и тази професионална реализация.

3. От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?

Бих посъветвал хората да започнат от основите. Да разберат повече за отговорностите и уменията, на които един бизнес анализатор трябва да отговаря. Да идентифицират добра литература която да им осигури теоретичната основа, върху която да базират бъдещата си практика, за да може да са адаптивни спрямо различните ситуации, които работното място може да им предложи. Най-важното е да започнете отнякъде и да не спирате да задавате и правилните и грешни въпроси! smiley

4. Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?

Определено добрият бизнес анализатор трябва да се стреми да бъде като швейцарски нож, с други думи - т.нар. T-shaped business analyst. Трябва да притежава набор от задълбочени бизнес анализ умения, да бъде устойчив към стресови ситуации, да притежава т.нар. soft skills и по възможност да има домейн знание/разбиране в повече от една сфера.

Тези трансферуеми умения могат да позволят на добрия бизнес анализатор да оперира на по-високо и абстрактно ниво, например - когато участва в т.нар. discovery фази, извлича първоначално неясни изисквания или когато асистира в избистрянето на продуктовата визия и стратегия или дефиницията на нови процеси. Също така да му позволят да може да оперира и на по-детайлно ниво, когато умело извлича, анализира и дефинира изисквания в лесно разбираеми backlog items.

5. Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?

Перфектният стейкхолдър за мен би бил:

  • Домейн специалист, решителен и комуникативен.

6. Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот?
Наскоро, с приятелката ми, ни се наложи да правим ремонт на апартамента, в които се нанесохме и за целта бях създал приоритизиран backlog съдържащ инициативите и задачите, които трябваше да изпълним, за да приемем ремонта за завършен. Разбира се - не беше в Жира. smiley

7. Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?

Ще препоръчам следните, които наскоро четох/слушах:
 
Книги:

  • Strategize от Roman Pichler -  Харесва ми това, че авторът акцентира върху използването на набор от изпитани техники за създаване на продуктова визия, стратегия и roadmap. От продуктова гледна точка, тези артефакти са в основата, върху която се гради един успешен дигитален продукт и нужният беклог за постигането на тази цел
  • Escaping the Build Trap от Melissa Perri -  Това което на мен ми допада е, че се представят аргументи, защо ефективните организации (и продуктовият мениджмънт като цяло) целят да доставят дигитални решения, които носят реална стойност и отговарят на нуждите на крайните потребители. Дават се примери, в които организациите приоритизират доставянето на n на брой featurе-и в даден срок без реално тези идеи да са били проучени и/или валидирани предварително откъм това дали биха доставили потенциална стойност на крайния потребител. От друга страна, Мелиса Пери спори защо фокусът на организационно ниво трябва да се измести към правенето на качествен продуктов мениджмънт, чийто основен фокус е върху доставянето на продукти/услуги отговарящи на нуждите на потребителите.

 Подкаст:

  • Product Thinking - Подкаст който съдържа интервюта с успешни хора от света на продуктовия мениджмънт, дискусии и истории около правилните техники и подходи за създаването на успешни дигитални продукти и не на последно място, отговаряне на въпроси зададени от общността която следи това предаване.

8. Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?

Макар че последните години опитът ми е предимно в сферата на Business Analysis, но имайки по-скромен опит и страст към Product Ownership/Management, бих казал Product Management. А, добрият продуктов човек не може да бъде добър без да бъде и добър бизнес анализатор. laugh

9. Каква е твоята прогноза за професията на бизнес анализатора в следващите 5 години?

Предвид тенденциите в световен мащаб и личното ми наблюдение, че все повече и повече компании, правителства и бизнеси от различен мащаб се опитват да навлезнат в дигиталното пространство, смятам че софтуерният Бизнес Анализатор ще продължи да играе все по-ключова роля в разработката на софтуерни дигитални решения и през следващите 5 години.