IIBA ECBA Certificate

ecba.png

Entry Certificate in Business Analysis

Защо избра ECBA (Entry Certificate in Business Analysis) на IIBA?

Още когато започнах работа като бизнес анализатор, научих за този сертификат. Тъй като бях нова в професията, реших, че ще е страхотна възможност да получа добра теоретична база от знания. Докато учих за сертификата, можех в реално време да правя сравнение между “учебника” и истинските проекти, върху които работих.

Как се подготви за изпита и колко време ти отне подготовката?

Подходих към подготовката си доста плавно. В продължение на няколко месеца отделях от час до два на ден, за да чета BABOK® Guide и да следвам онлайн курсовете на The BA Guide. Курсовете не бяха директно насочени към изпита, но ми дадоха добра база от знания за професията на бизнес анализатор, а това беше доста полезно и за самия изпит.
 
Бележка: Аз се явих на изпита през 2022 г., а тогава част от изискванията за изпита бяха да се отделят определен брой часове в подготовка: да се премине одобрен курс (IIBA Endorsed) и да се регистрират часове прекарани в подготовка за изпита. В момента това вече не е изискване, кандидатите могат директно да се регистрират за изпита (но това не значи, че няма нужда от подготовка smiley).
 
След като преминах теоретичната част, отделих около две до три седмици да решавам тестови въпроси. За мен беше по-лесно да работя на секции в началото: преговарям една глава и отговарям на въпроси свързани с нея, докато не мина целия материал. След това започнах да се упражнявам с цели примерни тестове.

Какви са ползите от получаването на ECBA?

Лично за мен, получаването на ECBA ми помогна с теоретичните ми познания за професията. Опитът, който бях натрупала през първата ми година, вече беше подкрепен официално и от знания. Разбира се, сертификатът е признат в индустрията, което също дава допълнителна доза увереност.
Допълнително предимство е, че веднъж взет, няма нужда да бъде подновяван.

Какво би препоръчал на хората, които желая да се сертифицират?

 • Може и да е малко старомодно, но за мен беше полезно да си напиша опорни точки и план. BABOK® Guide е добре структуриран и е сравнително лесно да се забележи основната информация. Така ми беше по-лесно, когато започнах да преговарям за самия изпит.
 • Примерни тестове може да намерите на сайта на Test Prep Training. Плаща се такса от около $16 , но достъпът не е лимитиран от време.
 • Прочетете добре как протича изпита. Провежда се в онлайн формат и има доста стриктни правила:
  • Празна стая и чисто бюро, без листи, книги и т.н. - ще се наложи да покажете през камерата.
  • Да няма прекъсвания и шумове.
  • Да имате работещи камера и микрофон.
  • Firewalls или антивирусен софтуер могат да са проблем.
  • Добра идея е да тествате предварително.

Линк към страницата на сертификата в сайта на IIBA

Цена за членове и стандартна цена (да промотираме членството)

$195 for members / $350 for non-members

Материали, до които членовете на IIBA имат достъп

 • Agile Extension to the BABOK® Guide
 • BABOK® Guide - това е основният текст, който се ползва за този изпит.

Учебни центрове/курсове одобрени от IIBA за подготовка за определения сертификат

Подготвих се, следвайки курсовете на “The BA Guide” (IIBA endorsed). Налични са както в Udemy, така и в самия сайт. Някои от курсовете, които преминах бяха - Business Analysis Fundamentals, Become an Agile Business Analyst, Identify and Define the Problem with Business Analysis, Conduct a Strategy Analysis. Предлагат се и други курсове, насочени към изпита, но тези ми се сториха най-полезни.

Друг сайт, който предлага ECBA Master Class e Agora. Следвах един от техните курсове, когато се подготвях за AAC и също останах доволна.

nr.jpg
От Николета Ранкова winkyes