Aneliya Yotova

1693293132358_101215.jpgimg-4d63fc29a1b22ee962a8521fb2c5e352-v.jpg1693293004121_101008.jpg

Анелия Йотова

18.09.2023

1. Представете ни се
Вече повече от 13 години се занимавам с разработка на софтуер, като съм преминала през бизнес анализ, управление на проекти, дизайн на клиентски решения и product ownership. Имам опит в телеком индустрията, банковата сфера и финтех. Днес отговарям за cloud platform-a с повече от 1 000 клиента от цял свят. За последната 1 година клиентската база се увеличи 2 пъти, а транзакциите на платформата около 6 пъти. Ръководя екип от 9 product owners, с които се грижим всичко това да расте като функционалности, стабилност и ниво на автоматизация и сигурност.
В личен план се радвам на прекрасно семейство. Имам дъщеря на 3 годинки и се наслаждавам на малките открития, които прави всеки ден. Опитвам се да спортувам редовно, както и да творя. Обичам да изработвам бижута от полимерна глина.

2. Как се случи така, че стана бизнес анализатор?
Може да се каже, че попаднах в бизнес анализа случайно. През 2010, мислех, че кандидатствам за стаж в Маркетинг отдела на М-тел, но се оказах на интервю за Бизнес анализ и управление на проекти. Хареса ми ентусиазма у колегите, които представиха професията. След това се срещнах и с ръководителя - Костадин Купенов и нещо просто кликна. Косьо е един от основателите на българската секция на IIBA и беше моят първи БА учител и ментор. Може да се каже, че той е причината да избера бизнес анализа за мой кариерен път.

3. От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?
Да бъдат търпеливи и непрестанно да търсят начини да надграждат своите умения. Добър бизнес анализатор не се става за 6 месеца или 2 години. Бизнес анализът изисква време, опит и попадане в множество различни проектни ситуации, справянето с трудни стейкхолдъри. Изисква адаптивност и иновативност. В противен случай рискът да се превърнете в scribe или proxy e много голям. Ако наистина искате да бъдете добър бизнес анализатор поставяйте трудните въпроси на масата и винаги знайте защо правите нещо.

4. Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?
Вече частично ги споменах. Адаптивност и гъвкавост в подходите. Находчивост и мислене извън рамката. Добрият БА слуша внимателно и умее да вижда както голямата картинка, така и да навлиза в детайли, когато е нужно.

5. Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?
Колаборативен, умеещ да взима решения, отворен към отсрещната гледна точка.

6. Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот?
Бих казала, че бизнес анализът развива основни умения, които напълно успешно се прилагат в личния живот. 

Умението да комуникираш правилно в зависимост от това кой е срещу теб, умението да разчиташ на къде духа вятъра в различни ситуации, да убеждаваш без да имаш реална власт над даден човек, умението да "продаваш" идеите си. Всичко това са прилага успешно в личния живот и за моя още по-голяма изненада и в отглеждането на 3-годишно дете. Там проблемът е, че често се сблъскваме с неочаквана реакция, която няма как да получим в корпоративна среда.

7. Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?
Ще препоръчам 2 подкаста, защото това е форматът, към който прибягвам най често в последно време.

Единият е български и се казва 2&200 подкаст. Водещите Орлин и Цецо канят гости от българската културна, медийна и политическа действителност. Техният подкаст ми дава надежда, че България ще бъде добро място за живот и за моето дете.

Другият е Huberman Lab на Андрю Хюберман. Хюберман е професор по невробиология в Станфорд и обяснява как мозъкът контролира нашите възприятия, поведение и здраве. 

Виждам, че когато става въпрос за книги, масово колегите препоръчват професионална литература. Аз ще направя нещо различно и ще препоръчам роман. Шогун. Макар и художествен, Шогун е учител по стратегическо планиране и управление. Клавел е невероятен разказвач и познавач на японската култура. Прочетох Шогун след като бях в Япония и наистина ми помогна да разбера защо японците са такива каквито са.

Не следя блогове, така че не мога да препоръчам.

8. Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?
Веднага отговарям - и трите.

Това, което наблюдавам последните години е нарастване в търсенето на хора, които комбинират умения преписвани на различни професии. Аз не съм "purist", т.е. не вярвам, че добрият бизнес анализатор е силен само в core БА умения като извличането на изискания и управлението на стейкхолдъри. За мен колкото по- fungible е един професионалист в нашата сфера, толкова по-голяма стойност би могъл да донесе на организацията. Мисля, че по същество нашата професия работи между линиите, запълва дупки, създава светлина там където има мъгла. Ако това е rollout в продукционна среда, ние можем да помогнем, ако е липса на стратегия за развитие на продукта, ние можем да помогнем. Ако е лошо управление на важен бизнес процес, ние можем да помогнем. Така че бих поставила фокус върху уменията, а не толкова върху позицията.