Dessislava Solakova

disislava_solakova.jpg

Десислава Солакова

19.07.2023

1. Представете ни се
Анализатор с 12+ години опит. Работя в СофтСърв като бизнес анализатор през последните 5 години. Обичам да споделям знанията и опита си, затова се занимавам активно с менторство.
Майка на две деца с артистични натури. Хобитата ми изискват време и търпение - бродиране на гоблени, редене на пъзели, конструиране на модели.

2. Как се случи така, че стана бизнес анализатор?
Вероятно би било най-правилно да кажа, че анализът ме намери сам.
Завърших Международни икономически отношения в УНСС и искрено вярвах, че бъдещето ми е да се занимавам с международна търговия. След кратък опит установих, че търговията не е сред нещата, които ме вдъхновяват.
И така, водена от възможностите за магистратури в университета се пренасочих към управлението на проекти. Втората ми длъжност беше изцяло насочена в тази посока, в компания, която имаше за цел да развива проектно насочената работа.
Интересите ми ме отведоха в съседния отдел, който всъщност се занимаваше с бизнес анализ. Далновиден мениджър забеляза интереса ми, и възможностите ми, и се погрижи да сложа началото на успешно развитие.

3. От опита си до момента, какви съвети би дала на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?
Не мислете каква трябва да бъде рамката, слушайте и експериментирайте. Проучвайте всичко, което ви хрумне, за да не повтаряте грешките на други, но не се затваряйте в изкуствено създадени граници.

4. Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?
Практиката е показала, че списъкът не е никак кратък. Но най-важните според мен са да бъде активен слушател, да проявява емпатия и да е отлично организиран.

5. Ако може да опишеш перфектния стейкхолдър, как би го описала с 3 думи?
Визионер, организиран и непредубеден.

6. Има ли умение, което прилагаш успешно в практиката, но така и в личния живот?
Организираност... Не съм сигурна дали започнах първо да я прилагам в личния живот или практиката, но успешно ми помага да постигам целите си и в двете насоки.

7. Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?
User Stories Applied: For Agile Software Development, Mike Cohn
Харесвам я защото авторът описва процеса по разработване на сторита от практическа гледна точка. За мен беше изключително полезно, че в книгата намерих tips&tricks не само за самото списване на сторита, а и за това какво точно работи на практика.
Книгата не е специфично насочена към PO профила, което предоставя по-обширна гледна точка за user story-тата и тяхното възприятие в agile средата. Едновременно с това ни учи къде да търсим баланс, за да постигнем ефективна разработка с максимално добавена стойност.

8. Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?
Бизнес анализатор – добър бизнес анализатор може винаги да влезе в ролята на Product Owner или Product Manager, защото знае как да открива тези области, които се нуждаят от промяна, за да предоставят повече стойност за заинтересованите страни.