Iskra Bocheva

Искра Бочева

19.01.2024

1. Представете ни се
Здравейте, моят опит като бизнес анализатор е предимно във финансовата сфера. Участвала съм в различни проекти, свързани с електронно банкиране, плащания с карти, финансови регулации, обмяна на валута, интеграции между системи и още най-различни. В миналото проектите бяха основно с клиенти в България, докато през последните години работя по международни проекти – както клиентите, така и участниците в екипа се намират в различни държави.

2. Как се случи така, че стана бизнес анализатор?
В началото работех като C++ програмист, но учех паралелно магистратура Електронен бизнес. В рамките на магистратурата имаше предмети свързани с бизнес анализа, UML диаграмите и представянето на процеси. Благодарение на магистратурата успях да намеря работа като системен анализатор в Уникредит Булбанк – една от малкото компании, които имаха такава позиция. По това време се търсеха предимно програмисти и в малка степен валидатори (тестери).

3. От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?
Бих препоръчала да прочете поне една книга за бизнес анализ, както и да се запознае с видовете UML диаграми. През последните месеци проведох доста интервюта и ми прави впечатление, че доста хора нямат представа от теорията.

Другият ми съвет е да работи със старши анализатор, който да дава съвети и да коригира – относно комуникацията с участниците в проекта, относно техническите решения, относно изискванията и кога те са лесни за имплементация и кога могат много да затруднят софтуерния дизайн.

4. Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?
Анализаторът трябва преди всичко да е проактивен – да организира срещи с различните участници по проекта, да намира отговори на въпроси

Трябва да умее и желае да описва ясно и детайлно нещата – това е добра база за разработчиците и тестерите да подготвят продукта, но също за съпорт екипа след това – да знаят как работи, както и за други бизнес анализатори да работят по нови функционалности, свързани с описаната

Необходимо е да има добри комуникативни умения – да накара участниците в проекта да участват с желание, да разрешава конфликти, когато има такива. Анализаторът участва в много срещи, като води голяма част от тях – важно е да създаде една добра работна атмосфера.

5. Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?
Постоянство, гъвкавост, подкрепа.

6. Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот?
Винаги се старая да създавам позитивни емоции у хората около мен.

7. Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?

https://www.ba-guru.com/

8. Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?
Интересното е, че всяка компания влага различно значение във всяка една от тези позиции. Моите впечатления са, че бизнес анализаторът работи на по-детайлно и техническо ниво, продъкт оунърът има повече функции като проджект мениджър, а продъкт мениджърът предимно взима бизнес решения за новите функционалности. Моят опит е предимно като бизнес анализатор и аз харесвам тази позиция.