Ralica Trayanova


Ралица Траянова

15.06.2023

1. Представете ни се

Вече повече от 7 години съм част от екипа на SmartIT, преминавайки от ролята на софтуерен бизнес анализатор към ръководител на отдела за продуктов мениджмънт. Целта на екипа ни е да създадем и поддържаме платформа за управление на процеса по кредитиране- от кандидатстването, през обслужването и задържането на клиентите. Платформата обслужва 11 финансови компании, опериращи в Европа. През текущата година планираме отваряне на нови бизнес модели в още три държави, една от които в Азия.
Извън този предизвикателен проект, свободното си време посвещавам на двете си деца, като обичаме да се разхождаме сред природата, да караме колела или да си сготвим нещо вкусно и полезно. Вечерите, отделяме време за посещение на театър или кино.

2.    Как се случи така, че стана бизнес анализатор?

Преди около 12 години реших, че е време да погледна от другата страна и да разбера как всъщност работи логиката зад интерфейсите, които преди това използвах като част от оперативния екип в банката, в която работех. И така водена от желанието ми да науча как работят технологиите, преминах от потребител към анализатор, участваш в разработването на банковия софтуер.

3.    От опита си до момента, какви съвети би дал на някой, който тепърва навлиза в сферата на бизнес анализа?

Първо бих го поздравила, защото тази сфера изисква голям ентусиазъм и непрекъснато желание за развитие и самоусъвършенстване. Технологиите се развиват толкова бързо през последните години и софтуерните анализатори трябва да са в крак с тенденциите, за да могат да ги прилагат и да подобряват продукта, който създават.

4.    Какви качества е нужно да притежава един добър бизнес анализатор?

Основните качества, които са ми помогнали лично на мен са:

  1. фокусиране върху решаването на даден проблем за клиента, който обслужваш
  2. ясно и детайлно дефиниране на изискванията по проекта
  3. ефективна комуникация/преговори с бизнес стейкхолдърите, с Dev и QA екипите.
  4. желание за подобряване на качеството и удовлетвореността на клиента с всеки нов проект

5.    Ако може да опишете перфектния стейкхолдър, как бихте го описали с 3 думи?

С когото лесно се общува, може детайлно да обясни какъв проблем следва да бъде решен, склонен е на компромиси и подкрепя реализирането на проекта на етапи (MVP first), цени усилията и труда на продуктовия екип.

6.    Има ли умение, което прилагате успешно в практиката, но така и в личния живот

Аз смятам, че в професионалния си живот показвам страни от личността си такава, каквато съм и в личния си живот.
Определено приемам екипа си като мое по-голямо семейство и се опитвам да създам благоприятна атмосфера, в която те да могат да покажат най-доброто от себе си.
Както на моите деца, така и на колегите, с които работя, всеки ден се опитвам да покажа, че когато човек е упорит, върши си работата по най-добрия и ефективен начин, учи се от грешките си и се стреми да бъде по-добрата версия на себе си, то няма как да не постигне успех във всяко начинание.

7.    Препоръчай ни подкаст, книга, блог, който следиш?

В момента чета книгата „Пътешествие за лидери“ от Владимир Борачев. Смятам, че е полезно четиво за всеки, който е поел по пътя на лидерското развитие и усъвършенстване. Чрез споделения си опит, авторът дава полезни съвети как да бъдеш лидер „с ум и сърце“.

8.    Бизнес анализатор или Product Owner или Product Manager?

В екипа ни има и бизнес анализатори и продуктови мениджъри. Смятам, че и двете роли са необходими за един ефективен и успешен екип. Докато продуктовия мениджър е човекът, който вижда голямата картина и определя цялостната стратегия и визия на продукта, то бизнес анализаторът е този, който извлича и превръща конкретното бизнес изискване в действаща функционалност, която носи стойност за бизнеса.